Vitamine D en COVID
Er is veel geschreven over en onderzocht naar de relatie tussen lage vitamine-D-status en COVID. We geven graag een update van de huidige wetenschappelijke kennis met enkele recente meta-analyses.
Er is veel geschreven over en onderzocht naar de relatie tussen lage vitamine-D-status en COVID. We geven graag een update van de huidige wetenschappelijke kennis met enkele recente meta-analyses.
Sinds enkele jaren wordt het eten van graanproducten zoals brood steeds kritischer onder de loep genomen. Ook in de praktijk zien we vaker dat mensen besluiten geen brood meer te eten. Deze verandering kan voor een aantal mensen al snel tot verbetering van de gezondheid leiden. Wij steunen deze verandering in het eetpatroon dan ook. Maar levert het minderen van brood eten tekorten op?
De huidige leefomgeving van de mens creëert een conflict voor mensen met ADHD. ADHD’ers zijn eigenlijk jagers in een boerenomgeving. Ook het boerenvoedsel, het voedsel dat we sinds de landbouw eten, kan een belangrijke invloed hebben op de symptomen van ADHD.
Heb je last van ochtendstijfheid? Dat je ‘s ochtends wakker wordt en je stijf voelt in je gewrichten? Je moet eerst even op gang komen. Een warme douche, wat heen-en-weer lopen en wat rek- en strekoefeningen doen en dan ben je weer ‘good to go’. Is dit herkenbaar? Dan heb je vermoedelijk last van artrose, ofwel: gewrichtsslijtage.
Veel chronische aandoeningen houden verband met ons immuunsysteem. Het speelt een essentiële rol in onze afweer tegen indringers. Wanneer ons immuunsysteem verzwakt is worden we gevoelig voor infecties. Het hoort naast bacteriën en virussen ook ongebreideld groeiende en delende lichaamseigen cellen op te sporen en op te ruimen. Er zijn veel factoren in ons lichaam die ons immuunsysteem horen aan te sporen of af te remmen. Hier hebben we gelukkig ook zelf een invloed op. Dit artikel gaat in op de factoren die evenwicht brengen in het immuunsysteem.
De schildklier is een orgaan, gelegen in de hals. Het produceert het schildklierhormoon dat nodig is voor onze stofwisseling. Elke lichaamscel heeft energie nodig om zijn werk te kunnen doen. Deze energie komt uit onze voeding in de vorm van vetten en suikers. In lichaamscellen wordt dit omgezet in bruikbare energie voor de cel, dit noemen we ATP. Schildklierhormoon geeft als het ware ‘toestemming’ aan de cel om zijn werk te mogen doen, kortom: om energie te mogen verbruiken.
In het NRC van 3 maart 2019 verscheen een artikel waarin het een nieuwe dieethype genoemd wordt: intermittent fasting. Maar dan wel één die effectief blijkt. Intermittent fasting is een dieetmethode waarbij niet gekeken wordt naar wát je eet, maar wánneer je eet. Er zijn diverse methodieken om te vasten zoals het 5:2 dieet, het 16:8 dieet en het OMAD (One Meal A Day dieet).
Wat is nu eigenlijk gezondheid? Als je niet ziek bent, ben je dan automatisch gezond? Ben je gezond, tot de dag dat je een bepaalde diagnose krijgt? Je ontwikkelt diabetes, MS of reuma niet van gisteren op vandaag. En dat geldt evenmin voor hart- en vaatziekten, slijtage of chronische vermoeidheid. Tussen ziek en gezond zit dus nog een heel spectrum. Het is geen zwart-wit-situatie.
Heb je last van aanvalsgewijze, bonzende hoofdpijn (vaak aan één zijde)? Die samengaat met misselijkheid en soms zelfs braken? Dan heb je vermoedelijk migraine. Tijdens een migraine-aanval ben je wellicht volledig uitgeschakeld en niet meer in staat om je dagelijkse werkzaamheden te verrichten. Wat is migraine en vooral: waardoor ontstaat het? Maak je borst maar nat voor een pittig artikel…
Planten: peulvruchten, groenten, fruit, kruiden, paddenstoelen…we horen zo vaak over de vele voordelen ervan voor onze gezondheid. Populaire documentaires op Netflix zoals ‘the Game Changers’ stimuleren om enkel nog plantaardige voeding te eten. Zelden horen we dat planten bij sommige mensen ook klachten kunnen veroorzaken. Nuanceren en kennis van de juiste voedingsstoffen is dus van groot belang.
Welvaartsaandoeningen hebben allemaal één ding gemeen: chronische ontstekingen spelen een rol in de ontwikkeling ervan. Daarom besteden we tijdens een kPNI-consult veel tijd aan het functioneren van het immuunsysteem. Ons immuunsysteem, dat ons beschermt tegen ziekteverwekkers, kan zich ook tegen ons keren wanneer het continu geactiveerd wordt en niet tijdig een halt toegeroepen wordt.
Ouder worden gaat vaak hand in hand met het ontwikkelen van symptomen, klachten en ziektebeelden. Hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht, diabetes, dementie, osteoporose en slijtage zijn de meest voorkomende kwalen waar mensen mee te maken krijgen. Bewegingstherapie kan ingezet worden om zowel preventieve als curatieve redenen. Bewegen hoort bij het leven. Niet voldoende (kunnen) bewegen verlaagt de kwaliteit van leven van velen. Voldoende bewegen kan het optreden van natuurlijke verouderingsprocessen vertragen.
Pijn, depressieve gevoelens en vermoeidheid zijn de klachten waarmee de meeste patiënten zich melden. Soms zijn al deze drie symptomen aanwezig, zoals vaak bij fibromyalgie (FMS) het geval is. Na het krijgen van deze diagnose worden mensen veelal naar huis gestuurd met de boodschap er mee te moeten leren leven.
Overgewicht is een groot risicofactor voor tal van ziektebeelden. Maar hoe krijgen we het onder controle? We gaan onder andere in op de oorzaken van obesitas en overgewicht en de invloed van hormonen als leptine en insuline. En we leggen uit waarom het belangrijk is bestaande resistenties voor insuline en leptine te verhelpen, zodat de hersenen weer toestemming geven om energie te verbruiken.
Er komen veel mensen bij ons in de praktijk vanwege maag-darmklachten. Stoornissen in het functioneren van onze darmen kunnen betrokken zijn bij de ontwikkeling van veel andere klachten en zelfs ziektebeelden. Van vermoeidheid, pijnklachten en psychische klachten tot auto-immuunziekten, astma en overgewicht en zelfs tot neurodegeneratieve ziektebeelden als Parkinson. Hoe beïnvloeden we dit systeem als kPNI-therapeut?
Reuma is een aandoening van de gewrichten, waarbij het kraakbeen wordt aangetast door ontstekingen. Patiënten hebben klachten van pijnlijke gezwollen gewrichten. De reumatoloog schrijft ontstekingsremmers voor om de gewrichten te beschermen. Hiermee wordt echter de oorzaak van de ontstekingen niet verholpen. Vasten blijkt een effectieve methode om de ontstekingen te doen afnemen.
De hersenstichting schrijft over ADHD dat er sprake is van een biologische en erfelijke achtergrond. Er is sprake van een stoornis in de communicatie via boodschapperstoffen (neurotransmitters) tussen de prefrontale cortex en lagergelegen delen van de hersenen. Het gaat hier met name om de stofjes dopamine en noradrenaline. ADHD komt vooral bij jongens (75%) voor en 70% heeft nog symptomen op volwassen leeftijd.
Misschien heb je het ervaren: je reuma (of een andere auto-immuunziekte) werd een stuk minder of gaf een stuk minder klachten tijdens de zwangerschap. Helaas was dit van korte duur: na de zwangerschap kwamen de klachten extra heftig terug, of misschien zelfs pas voor de eerste keer opzetten. Geslachtshormonen spelen dus een duidelijke rol in de ontwikkeling en het verloop van reuma. Bovendien komt de aandoening drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wat is er aan de hand?
Hoofdpijn komt voor in vele vormen. Orthomoleculaire geneeskunde kan goed helpen bij een aantal daarvan:
Wat in de praktijk opvalt is dat bepaalde blessures aan spieren, pezen of banden meer of minder voorkomen bij vrouwen dan bij mannen en dat er een samenhang is met het hormonale systeem.
In de kPNI kijken we naar hoe systemen en weefsels elkaar beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op de effecten van spieren op het immuunsysteem. Spiertraining kan ingezet worden in zowel de preventie als de behandeling van chronische ziektebeelden. De oefening en trainingsprikkel zijn wel van belang, want de effecten hiervan kunnen nogal uiteenlopen.
Uit onderzoek blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging leidt tot een toegenomen levensverwachting en kwaliteit van leven. De kans om chronische ziektes te krijgen wordt veel kleiner wanneer je regelmatig aan lichaamsbeweging doet. Zowel het verhogen van de conditie met cardiotraining als het verhogen van de spiermassa en kracht met krachttraining hebben hun nut. Daarnaast leidt het vergroten van de balans en de flexibiliteit ook tot een lagere kans op vallen bij het ouder worden en het behouden van de lichamelijke functionaliteit. Al deze vormen van training verdienen daarom hun plekje om versnelde veroudering tegen te gaan. Maar waarmee moet je starten?
Cholesterol, en met name cholesterolverlagende medicijnen zijn vaak reden voor verhitte discussies tussen artsen, complementair werkend artsen en patiënten. Talloze studies laten het verband zien tussen een verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten. Maar is de keuze voor een cholesterolverlagend medicijn (statine) wel altijd nodig en is het de beste keuze? Kun je als patiënt zelf ook wat doen om je risico te verlagen op hart- en vaatziekten? Absoluut! In dit artikel leggen we uit hoe.
Het 'buikbrein’ of ‘2e brein’ zijn synoniemen voor het complexe netwerk aan zenuwen en microben die onze hersenen en daarmee onze stemming, cognitie en gedrag beïnvloeden. Het ligt voor de hand om naar voeding te kijken wanneer we onze darmgezondheid (en daarmee onze hersengezondheid) willen beïnvloeden. Toch is voeding niet de enige factor die hierin een grote rol speelt. Ook de hersenen zelf hebben de capaciteit veel controle uit te oefenen op de darm.
Pijn heeft van oudsher één functie: bescherming van het aangetaste weefsel. Als je met je voet in een spijker stapt krijg je een felle pijnscheut die leidt tot het snel terugtrekken van je voet om verdere schade te voorkomen. Als de wond een ontsteking veroorzaakt, zorgt de ontsteking ervoor dat je pijn voelt wanneer je weer op de voet gaat staan. Deze ontstekingsreactie is onder andere nodig om het aangetaste gebied te ontlasten zodat het weefsel zich kan herstellen. Deze vorm van pijn is acuut van aard en verdwijnt zodra de schade en de ontsteking weg is.
Bij epilepsie is inmiddels aangetoond dat het ketogeen dieet het aantal aanvallen significant doet verminderen. Ook bij andere aandoeningen van de hersenen zoals Alzheimer, MS en een hersenschudding of CVA (traumatic brain injury) zijn de effecten soms spectaculair. Hoe kan dit?