Chronische (welvaarts)ziektes en -klachten

Chronische (welvaarts)ziektes en -klachten

Loading...

Artrose

Heb je last van ochtendstijfheid? Dat je ‘s ochtends wakker wordt en je stijf voelt in je gewrichten? Je moet eerst even op gang komen. Een warme douche, wat heen-en-weer lopen en wat rek- en strekoefeningen doen en dan ben je weer ‘good to go’. Is dit herkenbaar? Dan heb je vermoedelijk last van artrose, ofwel: gewrichtsslijtage.

Loading...

Schildklierklachten

De schildklier is een orgaan, gelegen in de hals. Het produceert het schildklierhormoon dat nodig is voor onze stofwisseling. Elke lichaamscel heeft energie nodig om zijn werk te kunnen doen. Deze energie komt uit onze voeding in de vorm van vetten en suikers. In lichaamscellen wordt dit omgezet in bruikbare energie voor de cel, dit noemen we ATP. Schildklierhormoon geeft als het ware ‘toestemming’ aan de cel om zijn werk te mogen doen, kortom: om energie te mogen verbruiken.

Loading...

Migraine

Heb je last van aanvalsgewijze, bonzende hoofdpijn (vaak aan één zijde)? Die samengaat met misselijkheid en soms zelfs braken? Dan heb je vermoedelijk migraine. Tijdens een migraine-aanval ben je wellicht volledig uitgeschakeld en niet meer in staat om je dagelijkse werkzaamheden te verrichten. Wat is migraine en vooral: waardoor ontstaat het? Maak je borst maar nat voor een pittig artikel…

Loading...

Fibromyalgie

Pijn, depressieve gevoelens en vermoeidheid zijn de klachten waarmee de meeste patiënten zich melden. Soms zijn al deze drie symptomen aanwezig, zoals vaak bij fibromyalgie (FMS) het geval is. Na het krijgen van deze diagnose worden mensen veelal naar huis gestuurd met de boodschap er mee te moeten leren leven.

Loading...

Overgewicht en obesitas, een groeiend probleem

Overgewicht is een groot risicofactor voor tal van ziektebeelden. Maar hoe krijgen we het onder controle? We gaan onder andere in op de oorzaken van obesitas en overgewicht en de invloed van hormonen als leptine en insuline. En we leggen uit waarom het belangrijk is bestaande resistenties voor insuline en leptine te verhelpen, zodat de hersenen weer toestemming geven om energie te verbruiken.

Loading...

Maag- en darmklachten

Er komen veel mensen bij ons in de praktijk vanwege maag-darmklachten. Stoornissen in het functioneren van onze darmen kunnen betrokken zijn bij de ontwikkeling van veel andere klachten en zelfs ziektebeelden. Van vermoeidheid, pijnklachten en psychische klachten tot auto-immuunziekten, astma en overgewicht en zelfs tot neurodegeneratieve ziektebeelden als Parkinson. Hoe beïnvloeden we dit systeem als kPNI-therapeut?

Loading...

Vasten bij reuma

Reuma is een aandoening van de gewrichten, waarbij het kraakbeen wordt aangetast door ontstekingen. Patiënten hebben klachten van pijnlijke gezwollen gewrichten. De reumatoloog schrijft ontstekingsremmers voor om de gewrichten te beschermen. Hiermee wordt echter de oorzaak van de ontstekingen niet verholpen. Vasten blijkt een effectieve methode om de ontstekingen te doen afnemen.

Loading...

ADHD: de jager in een boerensamenleving

De hersenstichting schrijft over ADHD dat er sprake is van een biologische en erfelijke achtergrond. Er is sprake van een stoornis in de communicatie via boodschapperstoffen (neurotransmitters) tussen de prefrontale cortex en lagergelegen delen van de hersenen. Het gaat hier met name om de stofjes dopamine en noradrenaline. ADHD komt vooral bij jongens (75%) voor en 70% heeft nog symptomen op volwassen leeftijd.

Loading...

Reuma-opflakkering na de zwangerschap?

Misschien heb je het ervaren: je reuma (of een andere auto-immuunziekte) werd een stuk minder of gaf een stuk minder klachten tijdens de zwangerschap. Helaas was dit van korte duur: na de zwangerschap kwamen de klachten extra heftig terug, of misschien zelfs pas voor de eerste keer opzetten. Geslachtshormonen spelen dus een duidelijke rol in de ontwikkeling en het verloop van reuma. Bovendien komt de aandoening drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wat is er aan de hand?

Categorieën
Recente artikelen

Maak een afspraak

of vraag meer informatie aan


Wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG en kwaliteitsregister RBCZ.

Loading...
Loading...
Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

okannuleren

Dummy popup

Loading...
Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.