Fibromyalgie

Fibromyalgie

19 aug. 2020 om 13:46

Pijn, depressieve gevoelens en vermoeidheid zijn de klachten waarmee de meeste patiënten zich melden. Soms zijn al deze drie symptomen aanwezig, zoals vaak bij fibromyalgie (FMS) het geval is. Na het krijgen van deze diagnose worden mensen veelal naar huis gestuurd met de boodschap er mee te moeten leren leven.

Stoornissen in de energiehuishouding

Vermoeidheid kent veel oorzaken. Soms is dit een biochemische onbalans in de talloze energiecentrales in onze cellen (de mitochondriën). Bij FMS en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) kan een genetische gevoeligheid mede de oorzaak zijn. Het enzym pyruvaat dehydrogenase functioneert dan minder goed, waardoor de cellen vlotter anaeroob (zonder zuurstof) verbranden. Hierbij wordt melkzuur gevormd. Melkzuur kan enerzijds zorgen voor pijn in spieren, maar is anderzijds verantwoordelijk voor vermoeidheid, doordat het bepaalde receptoren prikkelt (ASIC3-receptoren). Chronische vermoeidheid en spierpijnen gaan daarom vaak hand in hand.

De kPNI-therapeut zoekt naar wegen om een gezonder evenwicht te bereiken.

Depressieve gevoelens

Depressie kan onder andere worden veroorzaakt door lage serotoninespiegels in de hersenen. Dit kan zowel genetische oorzaken hebben als psychische, immunologische en metabole (stoornissen in de stofwisseling).

  • Genetische factoren hebben te maken met een minder goede omzetting van het aminozuur Tryptofaan in serotonine.
  • Een immunologische oorzaak houdt in dat ontstekingen verantwoordelijk zijn voor het blokkeren van de aanmaak van serotonine via het IDO-enzym.
  • Wanneer het immuunsysteem chronisch actief wordt (bijvoorbeeld door chronische stress) bestaat de kans dat de stofwisseling meer anaeroob gaat verlopen, waardoor er meer melkzuur wordt gevormd.

Pijn, vermoeidheid en depressie gaan dan samen. Vaak is er een combinatie van bovenstaande factoren. De therapeut zoekt naar wegen om een gezonder evenwicht te bereiken.

Loading...

Stoornissen in de pijnsignalering

Serotonine speelt niet alleen een rol in de gemoedstoestand, maar ook in de waarneming van pijn. Stoornissen in de serotoninehuishouding gaan vaak samen met een stapeling van Substance-P. Dit stofje kan ook verantwoordelijk zijn voor een lagere pijndrempel. Het activeert de NMDA-receptor in de hersenen. Overactiviteit van deze receptor leidt tot hyperactiviteit van het brein, waardoor veel fibromyalgiepatiënten slecht slapen (ook weer in combinatie met een lage serotoninespiegel). Een lage serotonine-substance-P-verhouding kan in de darm leiden tot constipatie en darmklachten. Dit komt veel voor bij FMS. Het is geen toeval dat er darmbacteriën verantwoordelijk zijn voor tot wel 90% van de totale productie van serotonine. Het microbioom (darmflora) krijgt in de behandeling dan ook de aandacht die het verdient.

Bovenstaande materie is complex, maar het is fijn voor veel FMS-patiënten dat hun klachten wel degelijk een organische oorzaak kunnen hebben en dat er wat aan te doen is. Orthomoleculaire geneeskunde volgens de kPNI kan zeer goed helpen. Er wordt een persoonlijk plan van aanpak gemaakt op de hoofdgebieden voeding, beweging en stressmanagement.


Deel dit artikel


Anne-Ruurd Hoogeveen

gediplomeerd kPNI-therapeut

Anne-Ruurd Hoogeveen

gediplomeerd kPNI-therapeut

Anne-Ruurd, kPNI-therapeut en osteopaat, heeft een niet te stillen honger naar kennis over het menselijk lichaam. Gezondheid, beweging en sport hebben altijd zijn grote interesse gehad. Zijn gedrevenheid om het ontstaan van klachten beter te begrijpen draagt bij aan zijn constante zoektocht naar nieuwe invalshoeken om mensen nog beter te helpen.

Met veel passie zoek ik tijdens een consult de oplossing van de vaak complexe puzzel.
Lees meer over Anne-Ruurd
Categorieën

Lees ook
Artrose29 jan. 2021 14:00
Schildklierklachten15 jan. 2021 12:30
Migraine17 dec. 2020 16:20

Maak een afspraak

of vraag meer informatie aan


Wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG en kwaliteitsregister RBCZ.

Loading...
Loading...
Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

okannuleren

Dummy popup

Loading...
Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.