Functionele keten fysiotherapie

Functionele keten fysiotherapie

Je kent het misschien wel: wisselende klachten, dan weer last van de rug en net als het beter lijkt te gaan ervaar je klachten bij de knie of heup. Misschien wel last van de bovenrug, tussen de schouderbladen, naar de nek, schouders en armen. Vaak lijkt het geleidelijk te ontstaan. Of misschien is er wel een duidelijke oorzaak, maar vraag je jezelf af waarom toch telkens diezelfde 'zwakke' plek of blessure weer opspeelt?

Ons lichaam bestaat niet uit losse onderdelen en veelal is er een samenhang tussen deze klachten. De oorzaak van het probleem ligt soms ergens anders dan waar de pijn of het ongemak zich uit. Met functionele keten fysiotherapie (FKF) wordt om de klachten op te lossen naar het hele lichaam en de samenhang hierin gekeken. Je krijgt inzicht in de signalen die je lichaam geeft zodat het ook voor jou logisch wordt. Je kunt hier dan tijdig naar handelen, zodat klachten geen optelsom worden.

Wat is functionele keten fysiotherapie?

FKF valt onder fysiotherapie en is een combinatie van manuele therapievormen waarbij we jouw voorkeursbeweegpatroon in kaart brengen. En daarop baseren we het behandelplan. Centraal hierin staat de wervelkolom en hoe deze in een dynamische keten met de ledematen functioneert. Bewegingsbeperking, bindweefselspanning of kracht-/controlegebrek kan tot een verstoring leiden die verderop in de keten wordt opgevangen. Dit noemen we de compensatiestrategie waaruit zich een nieuwe (pijn)klacht ontwikkelt.

Net als links- of rechtshandigheid bestaat er ook voor de wervelkolom een voorkeur. Het (her)kennen van het voorkeursbeweegpatroon maakt de compensatiestrategie logisch. Het identificeren hiervan gebeurt volgens de principes vanuit manuele therapie Marsman (MTM). Door de beweegketens te herstellen verbeteren klachten vaak al snel en geeft het houvast voor specifieke beweegadviezen binnen je werk, activiteiten of sport. De behandeling bestaat uit gewrichtsmobilisaties en manipulaties volgens MTM en andere manuele therapievormen in combinatie met bindweefseltechnieken vanuit de myofasciale release.

Door Sietse's persoonlijke ervaring in vele uiteenlopende sporten, krachttraining en het verzorgen van sportlessen kan ook sportspecifiek advies gegeven worden. Zoals op het vlak van techniek, training en periodisering gericht op je klacht. Zo wordt de therapie echt functioneel.

We zoeken altijd naar de oorzaak van je probleem en na behandeling voorzien we je van handvatten voor self-management en het voorkomen van terugkeer van klachten. De FKF-behandeling zelf is gericht op mechanica en bewegen. En door scholing in de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI) kijken we vanuit een breder perspectief naar je klachten. Daardoor kunnen ook andere factoren die je herstel (nadelig) kunnen beïnvloeden worden besproken.

Praktijk

Maak een afspraak

of vraag meer informatie aan


Wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG en kwaliteitsregister RBCZ.

Loading...
Loading...
Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

okannuleren

Dummy popup

Loading...
Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.