Anne-Ruurd Hoogeveen
Anne-Ruurd Hoogeveen
Anne-Ruurd, kPNI-therapeut en osteopaat, heeft een niet te stillen honger naar kennis over het menselijk lichaam. Gezondheid, beweging en sport hebben altijd zijn grote interesse gehad. Zijn gedrevenheid om het ontstaan van klachten beter te begrijpen draagt bij aan zijn constante zoektocht naar nieuwe invalshoeken om mensen nog beter te helpen. Fysiologie, ziekteleer, evolutieleer, psychologie, menselijk gedrag, voeding, beweging…het zijn allemaal facetten die hem enorm boeien en die samenkomen in dit prachtige vak: de klinische psycho-neuro-immunologie.
De basis: van bewegingswetenschappen via fysiotherapie naar osteopathie
Na de middelbare school lootte ik uit voor geneeskunde. Via een propedeusejaar bewegingswetenschappen aan de RUG kon ik vervolgens fysiotherapie in drie jaar doen aan de Hanzehogeschool Groningen.
Met veel plezier heb ik deze studie afgerond. Bewegingstherapie blijft nog steeds een belangrijke sleutel in de aanpak van veel complexe klachten. Met kracht- en cardiotraining hebben we grote impact op het functioneren van onze hersenen, ons immuunsysteem en hormonaal stelsel. Het rekken of versterken van specifieke spiergroepen kan nog steeds een belangrijk advies zijn in een kPNI-behandelstrategie.
Gedreven door de wil om het ontstaan van klachten beter te kunnen begrijpen ging ik osteopathie studeren in Gent: een manuele geneeskunde. Binnen de osteopathische visie wordt het lichaam als één geheel bekeken. Alle onderdelen werken nauw samen om een gezond evenwicht te behouden. In de osteopathie leerde ik kijken naar bewegingspatronen en ‘oorzaak-gevolg-ketens’. De oorsprong van een klacht bevindt zich vaak op een andere plek in het lichaam (een trauma uitgezonderd) dan waar de pijn zit. Het lichaam kan heel veel opvangen en compenseren, mits het maar flexibel/beweeglijk is. Bewegingsbeperkingen en mobiliteitsverliezen kunnen verhinderen dat het lichaam zich kan aanpassen. Een beweegpatroon raakt verstoord en uiteindelijk kunnen klachten ontstaan.
Het specialisme: vierjarige opleiding tot kPNI-therapeut
Deze visie ligt helemaal in lijn met de kPNI: het vierjarige parttime vervolgtraject dat ik volgde na de reeds zeven jaar genoten fulltime studies. De oorzaken van chronische klachten liggen, bekeken op een tijdlijn, altijd in het verleden en nooit in de toekomst. De geneeskunde is zeer doeltreffend in het stabiliseren van acute situaties zoals een infarct, reumatische aanval, hernia, brandend maagzuur of slaapproblemen. De kPNI kijkt naar de tijdlijn achter de klacht. Welke systemen zijn er al tijden aan het compenseren? Wat zijn daar de oorzaken van? Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn flexibel en veerkrachtig. Een chronische ziekte is een teken dat deze flexibiliteit verloren is gegaan. Het lichaam slaagt er dan niet meer in het probleem op te lossen.
Het lichaam is een wonderlijk apparaat. Het weet exact hoe het een breuk of wond moet genezen. Daar zijn wel bepaalde voorwaarden voor nodig. De juiste voedingsstoffen en de juiste regulatie door signaalstoffen en hormonen. Deze regulatie is weer afhankelijk van onder ander ons bioritme, ons psychosociaal welbevinden en onze beweging.
Als mens zijn we ons constant aan het aanpassen aan veranderingen in onze omgeving. Onze gezondheid is een gevolg van onze capaciteit om dat wel of niet te kunnen. Met leefstijl, oefeningen en intermittent living kunnen we de regelsystemen (‘de innerlijke dokter’) in ons lichaam weer activeren. Ons aanpassingsvermogen verbetert en we worden weer ‘flexibel’. Met voedingsaanpassingen en suppletie zorgen we ervoor dat je lichaam weer de juiste brandstof krijgt. Soms moeten conflicten met de omgeving of met mensen in de omgeving opgelost worden. Deze complexe samenhang van systemen, organen en weefsels binnen de mens en daarnaast van de mens in zijn omgeving vind ik fascinerend.
Ik hecht waarde aan wetenschappelijke onderbouwing van de therapie. In mijn vrije tijd volg ik vele nascholingen, lees ik relevante boeken en bezoek ik vaak wetenschappelijke databases om een bepaalde aandoening helemaal uit te pluizen. Naast het geven van behandelingen geef ik regelmatig lezingen over gezondheid en laaggradige ontstekingen, en ben ik docent op de opleiding tot OERsterk Coach van Richard de Leth.
Fysiologie, ziekteleer, evolutieleer, psychologie, menselijk gedrag, voeding, beweging…het zijn allemaal facetten die me enorm boeien en die samenkomen in dit prachtige vak: de klinische psycho-neuro-immunologie.
Gevolgde bij- en nascholing
kPNI Plus bij PNI Europe
Docenten: Leo Pruimboom, Remko Kuipers
Klinische psycho-neuro-immunologie bij Natura Foundation
Docenten: Leo Pruimboom, Tom Fox
Orthomoleculaire geneeskunde bij Ortho Linea
Docenten: Jan Blaauw
Osteopathie aan de International School of Osteopathy (IAO)
Docenten: divers
Fysiotherapie aan de Hanzehogeschool
Docenten: divers
Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen
Docenten: divers
Praktijk
Met veel passie zoek ik tijdens een consult de oplossing van de vaak complexe puzzel.