Blog
Blog
Vitamine D en COVID
Er is veel geschreven over en onderzocht naar de relatie tussen lage vitamine-D-status en COVID. We geven graag een update van de huidige wetenschappelijke kennis met enkele recente meta-analyses.
Het effect van minder brood op jodiuminname
Sinds enkele jaren wordt het eten van graanproducten zoals brood steeds kritischer onder de loep genomen. Ook in de praktijk zien we vaker dat mensen besluiten geen brood meer te eten. Deze verandering kan voor een aantal mensen al snel tot verbetering van de gezondheid leiden. Wij steunen deze verandering in het eetpatroon dan ook. Maar levert het minderen van brood eten tekorten op?
Het juiste voedsel voor iemand met ADHD
De huidige leefomgeving van de mens creëert een conflict voor mensen met ADHD. ADHD’ers zijn eigenlijk jagers in een boerenomgeving. Ook het boerenvoedsel, het voedsel dat we sinds de landbouw eten, kan een belangrijke invloed hebben op de symptomen van ADHD.
Artrose
Heb je last van ochtendstijfheid? Dat je ‘s ochtends wakker wordt en je stijf voelt in je gewrichten? Je moet eerst even op gang komen. Een warme douche, wat heen-en-weer lopen en wat rek- en strekoefeningen doen en dan ben je weer ‘good to go’. Is dit herkenbaar? Dan heb je vermoedelijk last van artrose, ofwel: gewrichtsslijtage.
Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?
Veel chronische aandoeningen houden verband met ons immuunsysteem. Het speelt een essentiële rol in onze afweer tegen indringers. Wanneer ons immuunsysteem verzwakt is worden we gevoelig voor infecties. Het hoort naast bacteriën en virussen ook ongebreideld groeiende en delende lichaamseigen cellen op te sporen en op te ruimen. Er zijn veel factoren in ons lichaam die ons immuunsysteem horen aan te sporen of af te remmen. Hier hebben we gelukkig ook zelf een invloed op. Dit artikel gaat in op de factoren die evenwicht brengen in het immuunsysteem.
Schildklierklachten
De schildklier is een orgaan, gelegen in de hals. Het produceert het schildklierhormoon dat nodig is voor onze stofwisseling. Elke lichaamscel heeft energie nodig om zijn werk te kunnen doen. Deze energie komt uit onze voeding in de vorm van vetten en suikers. In lichaamscellen wordt dit omgezet in bruikbare energie voor de cel, dit noemen we ATP. Schildklierhormoon geeft als het ware ‘toestemming’ aan de cel om zijn werk te mogen doen, kortom: om energie te mogen verbruiken.
Intermittent fasting: een nieuwe dieethype?
In het NRC van 3 maart 2019 verscheen een artikel waarin het een nieuwe dieethype genoemd wordt: intermittent fasting. Maar dan wel één die effectief blijkt. Intermittent fasting is een dieetmethode waarbij niet gekeken wordt naar wát je eet, maar wánneer je eet. Er zijn diverse methodieken om te vasten zoals het 5:2 dieet, het 16:8 dieet en het OMAD (One Meal A Day dieet).
Flexibiliteit: dé basis voor gezondheid
Wat is nu eigenlijk gezondheid? Als je niet ziek bent, ben je dan automatisch gezond? Ben je gezond, tot de dag dat je een bepaalde diagnose krijgt? Je ontwikkelt diabetes, MS of reuma niet van gisteren op vandaag. En dat geldt evenmin voor hart- en vaatziekten, slijtage of chronische vermoeidheid. Tussen ziek en gezond zit dus nog een heel spectrum. Het is geen zwart-wit-situatie.
Migraine
Heb je last van aanvalsgewijze, bonzende hoofdpijn (vaak aan één zijde)? Die samengaat met misselijkheid en soms zelfs braken? Dan heb je vermoedelijk migraine. Tijdens een migraine-aanval ben je wellicht volledig uitgeschakeld en niet meer in staat om je dagelijkse werkzaamheden te verrichten. Wat is migraine en vooral: waardoor ontstaat het? Maak je borst maar nat voor een pittig artikel…