Sport en beweging
Sport en beweging
Beweging in de kPNI
Ouder worden gaat vaak hand in hand met het ontwikkelen van symptomen, klachten en ziektebeelden. Hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht, diabetes, dementie, osteoporose en slijtage zijn de meest voorkomende kwalen waar mensen mee te maken krijgen. Bewegingstherapie kan ingezet worden om zowel preventieve als curatieve redenen. Bewegen hoort bij het leven. Niet voldoende (kunnen) bewegen verlaagt de kwaliteit van leven van velen. Voldoende bewegen kan het optreden van natuurlijke verouderingsprocessen vertragen.
Trainen met een chronische aandoening
In de kPNI kijken we naar hoe systemen en weefsels elkaar beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op de effecten van spieren op het immuunsysteem. Spiertraining kan ingezet worden in zowel de preventie als de behandeling van chronische ziektebeelden. De oefening en trainingsprikkel zijn wel van belang, want de effecten hiervan kunnen nogal uiteenlopen.
Trainingsvormen: alles over bewegen, cardiotraining en krachttraining
Uit onderzoek blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging leidt tot een toegenomen levensverwachting en kwaliteit van leven. De kans om chronische ziektes te krijgen wordt veel kleiner wanneer je regelmatig aan lichaamsbeweging doet. Zowel het verhogen van de conditie met cardiotraining als het verhogen van de spiermassa en kracht met krachttraining hebben hun nut. Daarnaast leidt het vergroten van de balans en de flexibiliteit ook tot een lagere kans op vallen bij het ouder worden en het behouden van de lichamelijke functionaliteit. Al deze vormen van training verdienen daarom hun plekje om versnelde veroudering tegen te gaan. Maar waarmee moet je starten?