Beweging in de kPNI

Beweging in de kPNI

08 dec. 2020 om 14:36

Ouder worden gaat vaak hand in hand met het ontwikkelen van symptomen, klachten en ziektebeelden. Hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht, diabetes, dementie, osteoporose en slijtage zijn de meest voorkomende kwalen waar mensen mee te maken krijgen. Bewegingstherapie kan ingezet worden om zowel preventieve als curatieve redenen. Bewegen hoort bij het leven. Niet voldoende (kunnen) bewegen verlaagt de kwaliteit van leven van velen. Voldoende bewegen kan het optreden van natuurlijke verouderingsprocessen vertragen.

Gunstige invloed op ons lichaam

Beweging heeft een gunstige invloed op enorm veel processen in ons lichaam. Zowel ons lichaam als ons brein varen er wel bij. Onze bindweefsels (botten, spieren, kraakbeen, kapsels, pezen en óók onze bloedvaten) worden krachtiger en elastischer als we ze regelmatig belasten. Wanneer we naast krachtoefeningen ook voldoende soepel blijven, behouden we de capaciteit om op hoge leeftijd zelfstandig en functioneel te blijven. Dat betekent: meer kunnen genieten van de buitenlucht, hobby’s kunnen blijven uitoefenen en kunnen spelen met kleinkinderen. Maar ook: minder zorgafhankelijk zijn. Hoe groter de spiermassa en hoe sterker de botten, hoe kleiner de kans om te vallen en om wat te breken.

Loading...
Betty Calman (92) "Yoga Super Granny"

Aanvoer voedingsstoffen en zuurstof, afvoer van warmte

Weinig spiermassa leidt tevens tot versnelde cognitieve veroudering. Grotere spieren krijg je door de juiste oefeningen op de juiste manier te doen. Dit gaat gepaard met hormonale veranderingen die ook een gunstig effect hebben op de aanmaak van nieuwe hersencellen. Uiteraard worden ook ons hart en longen sterker door training. Hierdoor treedt er een beter transport op van voedingsstoffen en zuurstof naar alle organen.

In de cellen worden voeding en zuurstof gebruikt, waarbij afvalstoffen ontstaan. Vervolgens moeten deze worden afgevoerd. Warmte is ook een belangrijk bijproduct van de stofwisseling die moet worden afgevoerd. Anders ontstaat oververhitting van het weefsel. Hierin ligt een belangrijke taak voor het hart. De warmte wordt via het bloed afgevoerd en naar de huid gepompt. Het hart heeft dus ook een verkoelende functie. Het hele lichaam vaart wel bij een gezonde hart-longfunctie. Dat geldt ook specifiek voor de hersenen. Ontstekingen binnen ons brein spelen een rol bij diverse ziektebeelden. Dit wordt neuro-inflammatie genoemd. De ontstekingsprocessen leiden in feite tot een temperatuurstijging in het brein. Het hart is dus als het ware de airco voor de hersenen.

Doorgemaakte hersenschuddingen vormen een risico. Na een hersenschudding blijkt het aangedane gebied vaak minder goed in staat om glucose op te nemen. Wanneer dit niet adequaat aangepakt wordt kan deze situatie blijven bestaan.

Effect op de darmen

Ook een temperatuurstijging in de darm (bijvoorbeeld als gevolg van intoleranties of hoge maaltijdfrequenties) is een frequente reden voor spierklachten, blessures en prestatievermindering, bijvoorbeeld bij sporters. Voedingsintoleranties, bacteriële of parasitaire infecties in de darm vragen daarom om een groter bloedvolume in de darm om de opgebouwde warmte af te kunnen voeren. Dit bloed kan niet tegelijkertijd naar de spieren. Beweging hoort daarom ook altijd vooraf te gaan aan eten. Sporten ná het eten leidt vaak tot een conflict van bloedvolume en energieverbruik tussen de darmen en de spieren. Naast prestatievermindering kan dit ook aanleiding geven tot vervelende steken in de zij bij het sporten.

Regelmatig bewegen creëert een gunstiger milieu in de darm. Het darmpakket komt in beweging waardoor de doorbloeding en peristaltiek toenemen. Een gebrek aan beweging leidt tot verminderde productie van slijm (mucine) in de darm, waardoor overgroei van ongunstige microben kan optreden. Dit draagt bij aan chronische ontstekingen in het lichaam en een verstoring van de darm-hersen-as. De juiste bacteriën maken neurotransmitters en vetzuren aan die ons gelukkig maken en onze hersenen gezond houden. Beweging leidt zowel direct als indirect (via de darm-hersen-as) tot gezondere hersenen. Dit uit zich onder andere in een betere stemming, een beter (werk)geheugen en grotere besluitvaardigheid.

Loading...
Afbeelding: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654306/

Sporten voor gewichtsbehoud

Veel mensen sporten om op gewicht te blijven. Zowel cardiotraining als krachttraining hebben hier hun functie. Als spieren groter zijn en vaker belast worden verbruiken ze meer vetten en suikers. De hartspier wordt door regelmatige training sterker: want hij moet al het benodigde bloed rondpompen naar al onze organen en spieren. Deze moeten de zuurstof en voedingsstoffen opnemen vanuit het bloed. Training leidt ertoe dat niet alleen de verbranding maar ook de opname van zuurstof, glucose en vetten makkelijker verloopt. Markers om te weten hoe goed je lichaam hiertoe in staat is zijn onder andere de VO2max, nuchter glucose en insuline en de orale glucosetolerantietest.

Wanneer de lever en spieren glucose en vetten niet meer goed kunnen opnemen spreken we van insulineresistentie. De bloedvetten en bloedsuikers gaan schommelen en stijgen uiteindelijk. Voeding en ontstekingen spelen in dit proces ook een belangrijke rol. Een minder goede opname van glucose door de hersenen is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van Alzheimer, dat om die reden ook wel Diabetes Type 3 wordt genoemd. Doorgemaakte hersenschuddingen vormen een risico. Na een hersenschudding blijkt het aangedane gebied vaak minder goed in staat om glucose op te nemen. Lees hier hoe dit adequaat aangepakt kan worden zodat deze situatie niet blijft bestaan.

Loading...
Beweging leidt op diverse manieren tot een gezondere energie opname in de hersenen. Het verlaagt ontstekingen, stelt groeifactoren (BDNF) vrij en maakt spier-lever- en hersencellen beter in staat om glucose op te nemen uit de bloedbaan. (bron: researchgate).

Deel dit artikel


Anne-Ruurd Hoogeveen

gediplomeerd kPNI-therapeut

Anne-Ruurd Hoogeveen

gediplomeerd kPNI-therapeut

Anne-Ruurd, kPNI-therapeut en osteopaat, heeft een niet te stillen honger naar kennis over het menselijk lichaam. Gezondheid, beweging en sport hebben altijd zijn grote interesse gehad. Zijn gedrevenheid om het ontstaan van klachten beter te begrijpen draagt bij aan zijn constante zoektocht naar nieuwe invalshoeken om mensen nog beter te helpen.

Met veel passie zoek ik tijdens een consult de oplossing van de vaak complexe puzzel.
Lees meer over Anne-Ruurd
Categorieën

Lees ook
Vitamine D en COVID17 feb. 2022 15:57
Het effect van minder brood op jodiuminname20 jan. 2022 11:07
Het juiste voedsel voor iemand met ADHD11 feb. 2021 08:58

Maak een afspraak

of vraag meer informatie aan


Wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG en kwaliteitsregister RBCZ.

Loading...
Loading...
Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

okannuleren

Dummy popup

Loading...
Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.