kPNI-therapie
kPNI-therapie
Een kPNI-therapeut zoekt naar zowel de oorzaak als naar de oplossing(en) voor je klachten. Bij chronische klachten is het lichaam niet in staat terug te keren naar het natuurlijk evenwicht. Het afweersysteem kan bijvoorbeeld chronisch actief zijn of zelfs lichaamseigen weefsels aanvallen. Hormonale organen kunnen te veel of te weinig hormonen produceren, er kan sprake zijn van verwaarloosde regeneratie van spieren of botten en het hart kan continu in de overdrive staan.
Combinatie van zeer veel (medische) vakgebieden
Een kPNI-therapeut beschouwt het lichaam als een geheel en niet als een optelsom van losse delen. Hij gaat op zoek naar de oorzaak én de oplossing: herstel van het natuurlijke evenwicht. Hierbij verbindt de kPNI-therapeut kennis uit onder andere ziekteleer (pathologie), voedingswetenschappen (orthomoleculaire geneeskunde), psychologie en stofwisseling (biochemie/fysiologie). Maar ook de werking van de hersenen en het zenuwstelsel (neurologie), bewegings- en trainingsleer en werking van het afweersysteem (immunologie). En de werking van hormonen (endocrinologie) en het effect van omgevingsinvloeden op de activiteit van onze genen (epigenetica).
Kortom: de kPNI-therapeut kijkt naar de invloed van psychosociale en emotionele factoren, voeding, beweging en omgevingsfactoren op gezondheid en ziekte.
Volledig beeld van je lichaam en leven
Tijdens een kPNI-consult wil de therapeut nauwkeurig de symptomen weten. Daarnaast vraagt hij ook naar de rest van het lichamelijk functioneren om te weten te komen welke lichaamssystemen symptomen vertonen. Hij wil graag weten hoe je leven eruitziet. Dus onder andere hoeveel je beweegt, wat je eet, wat voor werk je doet en wat je hobby’s zijn, hoe je jeugd is geweest en hoe je huidige gezinssamenstelling is.
Hij wil dus een zo goed mogelijk beeld van het functioneren van je lijf krijgen, maar ook de omgeving waarin je functioneert en wat je geschiedenis is.
Aandragen van oplossingen voor herstel
De gereedschapskist van de kPNI-therapeut is groot. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten kan hij onder andere adviseren over:
- het optimaliseren van voeding.
- het optimaliseren van mond- en darmflora.
- oefeningen en bewegingsadvies.
- gebruik van supplementen om tekorten aan te vullen of om bepaalde werkingsmechanismen te activeren of te remmen.
- ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, mindfulness-based-therapie.
- het herstel van de biologische klok
- ontgifting.
- psychosociale factoren en conflicten.
Gezond versus versneld ouder worden
Ouder worden we allemaal, dat kunnen we niet voorkomen. Wat we wél kunnen is vervroegde veroudering tegengaan zodat we gezond en vitaal oud worden. Vanuit onderzoek is steeds meer bekend over welke factoren bijdragen aan vervroegde veroudering en wat we zelf kunnen doen om deze mechanismen te vertragen. De kPNI-therapeut kan hierin advies geven. Lees hier meer over ‘healthy aging’.
Een kPNI-therapeut schrijft geen reguliere medicijnen voor. Indien (tijdelijk) nodig, verwijst hij door naar de betreffend arts. Ook stelt hij geen diagnoses. Eventueel aangevraagde laboratoriumonderzoeken zijn bedoeld om functionele verstoringen aan te tonen (en niet voor het vaststellen van ziektebeelden).