Vasten bij reuma

Vasten bij reuma

19 jul. 2020 om 13:38

Reuma is een aandoening van de gewrichten, waarbij het kraakbeen wordt aangetast door ontstekingen. Patiënten hebben klachten van pijnlijke gezwollen gewrichten. De reumatoloog schrijft ontstekingsremmers voor om de gewrichten te beschermen. Hiermee wordt echter de oorzaak van de ontstekingen niet verholpen. Vasten blijkt een effectieve methode om de ontstekingen te doen afnemen.

Voor een optimaal effect moet dit vasten moet dan wel gecombineerd worden met een voedingspatroon arm aan rood vlees en zuivelproducten. En rijk aan groenten en gezonde vetten uit vis, schaaldieren en noten.

Vasten activeert het opschoningsproces van je lichaam (autofagie)

Tijdens het vasten wordt een oeroud beschermingsmechanisme geactiveerd dat autofagie heet. Vooral wanneer het vasten langer wordt aangehouden. In 2016 werd de Nobelprijs uitgereikt aan Yoshinori Ohsumi voor het ontrafelen van dit proces. Autofagie is feitelijk een opschoningsproces, waarbij het lichaam verouderde cellen opruimt. Dit zijn bijvoorbeeld cellen met gemuteerde genen of opgestapelde eiwitten en virale resten. Het verouderde materiaal wordt in dit proces gerecycled waarbij van het bruikbare materiaal (bouwstenen van eiwitten: aminozuren) nieuwe cellen worden gemaakt.

Autofagie ruimt veranderde cellen op zodat de ontstekingen afnemen.

Ontstekingen nemen af door opruiming van veranderde cellen

Door deze grote schoonmaak verloopt de communicatie tussen cellen weer beter. Bij een auto-immuunziekte zoals reuma is sprake van het niet meer herkennen van lichaamseigen kraakbeencellen door het eigen immuunsysteem. Het kraakbeen wordt daarom aangevallen. Bij auto-immuunziekten blijkt het communicatieproces tussen de aangevallen cel en de immuuncel niet meer goed te verlopen. Deze communicatie verloopt via eiwit-suikerverbindingen (glycoproteïnen) die zich bevinden op de celwand. Het immuunsysteem herkent lichaamseigen cellen aan deze glycoproteïnen: het is als het ware het paspoort van de cel. Wanneer deze structuren zijn veranderd herkent het immuunsysteem de cel dus niet meer als zichzelf. Door autofagie worden deze cellen opgeruimd zodat de ontstekingen afnemen.

Loading...
Het immuunsysteem herkent lichaamseigen cellen aan glycoproteïnen: het is als het ware het paspoort van de cel.

Vermijd het eten van producten van zoogdieren

Hoe die onbekende glycoproteïnen op de celwanden kunnen komen is nog niet 100% ontrafeld. Wel zijn er duidelijke associaties met bepaalde virussen. Virussen kruipen in het DNA van een cel en zorgen voor de productie van eiwitten die naar de celwand kunnen verplaatsen. Het suikermolecuul Neu5Gc dat in zoogdierenvlees en zuivel voorkomt is een lichaamsvreemd stofje dat ook op de celwand kan gaan zitten. Vandaar dat we bij reuma en andere auto-immuunziekten aanraden geen producten van zoogdieren te eten.

Kies een voedingspatroon arm aan rood vlees en zuivelproducten, rijk aan groenten en gezonde vetten uit vis, schaaldieren en noten.

Voldoende omega-3-vetzuren verkleint de kans op ontstekingen

Rood vlees en zuivel bevatten daarnaast veel arachidonzuur: een omega-6-vetzuur dat een rol speelt bij het aanwakkeren van ontstekingsreacties. Dit blijkt alleen het geval te zijn als er te weinig DHA en EPA (omega-3-vetzuren) in de celwanden aanwezig is. Het eten van vis, schaaldieren en algen bevelen we daarom van harte aan. Uit studies blijkt dat de voordelen van omega-3-vetzuren pas echt optreden indien de ratio omega 6: omega 3 lager is dan 3:1 en de omega 3 index > 8% is.

Integreren van vasten in je leefstijl

Er zijn diverse manieren om vasten te integreren in het leven. Wanneer je wil starten met een vasten-programma is het belangrijk dit onder begeleiding te doen. Er zijn veel factoren die het vasten kunnen opbreken of die de gunstige effecten ervan kunnen verminderen of juist vermeerderen. Bij aanvang kan het lichaam symptomen geven, zoals duizeligheid, misselijkheid en algehele spierzwakte, vaak tekenen van (beginnende) insulineresistentie. Het is belangrijk om te weten wat je bij symptomen beter wel en niet kunt doen.

Bekijk hier de uitzending van Dokters Van Morgen over de vele voordelen van vasten, uitgezonden op 8 oktober 2019.


Deel dit artikel


Anne-Ruurd Hoogeveen

gediplomeerd kPNI-therapeut

Anne-Ruurd Hoogeveen

gediplomeerd kPNI-therapeut

Anne-Ruurd, kPNI-therapeut en osteopaat, heeft een niet te stillen honger naar kennis over het menselijk lichaam. Gezondheid, beweging en sport hebben altijd zijn grote interesse gehad. Zijn gedrevenheid om het ontstaan van klachten beter te begrijpen draagt bij aan zijn constante zoektocht naar nieuwe invalshoeken om mensen nog beter te helpen.

Met veel passie zoek ik tijdens een consult de oplossing van de vaak complexe puzzel.
Lees meer over Anne-Ruurd
Categorieën

Lees ook
Vitamine D en COVID17 feb. 2022 15:57
Het effect van minder brood op jodiuminname20 jan. 2022 11:07
Het juiste voedsel voor iemand met ADHD11 feb. 2021 08:58

Maak een afspraak

of vraag meer informatie aan


Wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG en kwaliteitsregister RBCZ.

Loading...
Loading...
Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

okannuleren

Dummy popup

Loading...
Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.