
Hoofdpijnklachten

Hoofdpijnklachten
Hoofdpijn komt voor in vele vormen. Orthomoleculaire geneeskunde kan goed helpen bij een aantal daarvan:
- stressgerelateerde spanningshoofdpijn
- clusterhoofdpijn
- migraine
Waar migraine te maken heeft met een sensitief zenuwstelsel en ontstekingsmediatoren, houdt spanningshoofdpijn meer verband met gespannen spieren in het gebied van het hoofd, de hals en de nek. De orthomoleculaire geneeskunde richt zich op de fysiologie achter deze spanning.
De werking van spieren
Spieren bestaan uit bundels met spiervezels. Deze spiervezels trekken samen wanneer zenuwen vertellen dat de spier moet samentrekken. Zenuwen brengen dit signaal over via boodschapperstofjes: neurotransmitters. Hier kan al een verstoring liggen. De mineralenhuishouding van onder ander calcium en magnesium speelt een belangrijke rol in het aan- en ontspannen van de spier.
Invloed van (een tekort aan) magnesium op de spieren
Magnesiumtekorten zijn een veelvoorkomende oorzaak van het niet meer kunnen ontspannen van de spiervezels. Hierbij ontstaan kramp en/of pijnlijke triggerpoints in de spier, wat hoofdpijn kan veroorzaken. De reden achter het magnesiumtekort kan eenvoudigweg in de voeding liggen. Veel mensen eten eenvoudigweg te weinig groene bladgroenten, noten, avocado en algen: bronnen rijk aan magnesium.
Een tekort kan ook ontstaan door medicatiegebruik. Zo zijn maagzuurremmers een belangrijke oorzaak gebleken voor tekorten aan B12 en magnesium. Door psychologische stress of intensieve sport kan een magnesiumtekort ontstaan, doordat spieren er meer van verbruiken. Bovendien wordt magnesium in het centraal zenuwstelsel gebruikt om zogenaamde NMDA-receptoren te stabiliseren. Bij stress wordt hier ook meer magnesium verbruikt, doordat NMDA-receptoren veel meer geactiveerd worden door stress- neurotransmitters (glutamaat).
Wetenschappelijke bronnen
De functie van mitochondriën
De energie die nodig is om tot spiercontractie en -ontspanning te komen wordt opgewekt in kleine orgaantjes binnen de spiercellen: zogenaamde mitochondriën. Mitochondriën zetten vetten en koolhydraten om in voor het lichaam bruikbare energie: ATP. Het functioneren van deze mitochondriën is afhankelijk van tal van factoren waaronder zuurstof, bepaalde B-vitamines en antioxidanten.
Mitochondriën kunnen meer energie opbrengen vanuit vetten dan vanuit suikers. Suikers zijn bedoeld voor kortstondige sprintjes (vechten en vluchten) en vetten voor langdurige activiteiten (jagen en verzamelen). Hoge glucose- en insulinespiegels voorkomen echter dat spieren efficiënt vetten kunnen benutten. De voedingskeuzes bepalen dus grotendeels hoe efficiënt deze verbrandingsmachines werken. Ook bij stress (vechten en vluchten) en chronische ontstekingen zal het lichaam bij voorkeur glucose gaan verbranden (zonder zuurstof; anaeroob) waarbij melkzuur wordt gevormd. Soms zijn er in rust daarbij al verhoogde melkzuurwaardes meetbaar, dat verantwoordelijk kan zijn voor spierklachten.
Aanpak van de orthomoleculair kPNI-therapeut
Een goed geschoolde orthomoleculair kPNI-therapeut kijkt naar alle factoren die een efficiënte spierfunctie in de weg staan. Via een uitgebreide anamnese, eventueel in combinatie met aanvullende tests, zal hij een indruk willen krijgen van zaken als de voedingsstatus, hormonen, ontstekingen, neurotransmitterhuishouding, verteringsfunctie en het medicatiegebruik. Via leefstijladviezen en eventueel aanvullende suppletie wordt het lichaam weer in een gezond evenwicht gebracht zodat de frequentie en intensiteit van hoofdpijnklachten kan afnemen.
Met veel passie zoek ik tijdens een consult de oplossing van de vaak complexe puzzel.Lees meer over Anne-Ruurd